mert gider
Fotoğraf: Engin Güneysu

Yürü, yürü oğlum, sorgusuz yaşa, kes bu olmaz!

Müzisyen Mert Gider ile tek tek şarkıları ve şarkı sözleri üzerinden bir tuhaf söyleşi yaptık. Neden kes bu olmaz, nedir bu kasvet, nedir yürürken görülen? Cevaplar şarkılı söyleşimizde!

Müzik dünyasında ilk çıkışını Gider Gider ile yapan Mert Gider, yeni albümü Akın Hali ile müzik yoluna devam ediyor. Mert Gider’in müzik yolculuğu ortaokulda başlasa da kariyerinin ilk durağı müzik değil, sinema. Uzun yıllar sinema ve tv sektöründe emek harcayan Gider, sinema yolculuğunu sonlandırmış değil, klipler ve kısa filmler çekmeye devam ediyor. Ancak kişisel yolculuğu artık müzik hattında  yoğunlaşmış durumda. Gider Gider ile başlayan ve Mert Gider olarak devam eden bu yeni yolculuk her adımda yeni, güzel meyveler vermeye devam ediyor. Mert Gider, solo kariyerinin ilk adımlarında Akın Eldes, Rıza Erekli gibi önemli isimlerle birlikte çalıştı. İlk teklisi Şenol Abi ve devamında Akın Hali albümünde yer alan dört parça çok enstrümanlı, çok katmanlı şarkılar olarak dikkat çekiyor. Biz, Mert Gider’e standart sorular sormak istemedik. Şarkı sözleri üzerinden kasmadan, keyifli bir söyleşi yapalım istedik. Her sorunun altına da ilgili şarkıyı yerleştirdik. Size hem okumalık hem dinlemelik bir içerik hazırladık. Buyurun…

Kendi olmazlarını bilmek

ŞENOL ABİ

Ben bunları düşünmek istemezdim

Azıcık rahatlamak

Ve gerçekte hayalim şu:

Yemyeşil bir çimenlikte

Uzanmışız beraberce

Kes! Bu olmaz!

Ne sana kes dedirtir müzik yaparken? Bu olmaz diyeceğin şeyi nasıl anlarsın?

Müzik yaparken hayal ettiğimiz şeyleri (ses ve efektler vb) teknolojinin de yardımıyla yapmamız aslında çok zor değil. Halbuki kolektif yapılan sanatlarda; mesela sinemada diyelim, bırakın çekmeyi oturup yazarken bile imkanlı mı değil mi diye kendinize bir nevi otosansür uyguluyorsunuz. Müzikte o konu daha rahat diyebiliriz. Şenol Abi şarkısında ise güzel bir hayal kurmak bile yasak, ‘kes’ diyerek yarı yolda bırakıyor. Azıcık kafasını kullanmayı öğrenebilmiş her insan kendi olmazlarını biliyordur zaten diye düşünüyorum .

KASVET

Hatırlarsın bir zamanlar

Her şeye ilgisiz görünen bendim

Öyle miydin? Nasıl çıkar insan öyle bir ruh halinden?

İlgisiz göründüğünü söylüyor aslında.Gerçekten ilgisizdim demiyor. Çok ilgili görünüp ortalığı velveleye vermektense, elinden gelen bir şey olmadığının farkında burada. Çünkü görüp de n’apalırbilmeyen..diye devam ediyor.

Ayna karşısında en son dikilen yine biz oluyoruz

YÜRÜ

Yürü, yürü, yürü oğlum

Yürü savrul yürü

Biraz yalnızlıkla ilgili bu şarkı. İnsan hep yalnız mı yürür aslında? Sen, kendi yolculuğunda yürüdükçe bir ritim oturduğunu hissediyor musun? Mert nereye Gider, gidecek yürüye yürüye? Yoksa yürümek mi öncelik?

Özümüzde yalnız değil miyiz? Çevremiz hep değişebilir ama ayna karşısında en son dikilen yine biz oluyoruz.Kendi hayat yolculuğumda ritmler Küba müziklerinden Afrika tamtamlarına sürekli değişiyor, umarım düşmem 🙂 Evet, hep öyleydi, yürümekti öncelik. Gideceğin yer değil, yoldur bizi mutlu yapan.

KİMİN SESİ

O kadar sorma

Anlaman için değil bu hayat da

Sorgusuz yaşa

Her şeye, her söylenene kafa salla

Sormadan, sorgusuzca müzik yapmak peki? Ne kadar mümkün? Nasıl olabilir?

Müziği belli bir amaç uğruna yapmıyorsanız (para ve şöhret gibi) bağımsız bir şekilde içinizden geçenleri yazmanız, yayınlamanız günümüzde gayet mümkün. Hayatı sorgulamayan insanların sanat yapabileceğine zaten inancım yok.

Bir şey öğrenmenin tek çaresi

AKŞAMÜSTÜ OLURKEN

Bir sen mi kaldın?

Eriyen bir kardın

Bir sen mi sandın?

Acıya kandın

Denizler taştı

Birden uyandın

En son ne zaman bir şeye birden uyandın? Hadi en azından farkına vardın? Farkına varınca duruma göre konum almakta ne kadar hızlı olabiliyorsun?

Bişey öğrenmenin tek çaresi konuya uyanmak oluyor zaten. Hangi konuda olursa olsun, yeni bir şey öğrendiğinizde aslında aydınlanmış oluyorsunuz.’Haa şimdi anladımm’ diyorsunuz ve bir sonraki konuya yaklaşımınız da ona göre değişiyor. En son yemek yapmanın bazı ince ayarlarına uyandım ve kişi gerçekten uyandıysa zaten hızlıca bunu hayatına uyguluyor.

BEBEKSİ

Geçenlerde bir adam

Gördüm gözü yaşlı

Oturmuştu bir bankta

Yanaştım yakınına

Dedim söyle derdin ne

Vaktin varsa otur dinle

Hikaye anlatan, diyaloglu, şiirli, geçmiş ve o an olmak üzere iki zamanlı bir şarkı bu. Peki o zaman şöyle soralım: Yıllar sonra bankta oturan adam Mert Gider olsa, ne anlatırdı yanaşan gence?

Ooo zor soru. Yanaşan genç de nasıl biri acaba? Belki önce O bana bişeyler anlatırdı 🙂

Karamsarlık yapmak için hayat çok kısa

ARTIK EV YOK

Artık ev yok

Anahtar yok

Bekleyen yok

Çiçekler yok

Sulamak için…

Ağıt gibi… Peki eksilirken yine de kalan, ayakta tutan şeyler? Var mıdır öyle şeyler? Müzik mesela? Bir halat da olabilir mi tutulan?

Hayat aşırı karamsarlık yapmak için çok kısa değil mi? Böyle dönemler olabilir, önemli olan durumu anlamak, kabul etmek ve geçeceğini bilmek.  Kışın sonu bahardır diye ozanlarımız yazmış seneler önce. Dediğim şey ‘ümit edelim bekleyelim gerisini boş verelim’ değil. Tutunacak şeylerimiz olmalı hayatta. Benim kenime göre çıkış yollarım vardı, bunlardan biri müzik mesela. Başkası için başa şeydir ve zamanı değişkenlik gösterebilir.

GEL DE BANA GEL

Bakarım bazen duruma

Eskisi gibi olsun

Mesela?

Bazen ne gerek var ki? Bitti 🙂

Mert Gider Akın Hali

Habersiz kalmayın
Bütenimize abone olun