Makinesiz kahve olur arısız kahve olmaz!

Bilmem kaç katlı gökdelenin en tepesinde de otursak içtiğimiz kahve, sadece makineden gelen bir sıvı olamıyor. Yeni yapılan bir araştırma arı popülasyonunun kahve üretimine etkisini ortaya koyuyor

Küresel ısınma, yanlış tarım politikaları, ormansızlaşma gibi meselelerin yol açtığı sorunlar hergün bize doğada her şeyin nasıl birbirine bağlı olduğunu hatırlatıyor. Doğayla organik bağımızı nereye kadar yadsıyabiliriz? İş hayatlarımız her ne kadar bazen öyle hissettirse de bizi birer androide çevirmiyor. Bilmem kaç katlı bir gökdelenin en zirvesinde de otursak da hala yiyen, içen, fiziksel ihtiyaçları olan organik varlıklarız. Ofisimize gelen kahve, yalnızca makineden çıkan bir sıvı değil. Afrika’nın, Güney Amerika’nın yabanında, çiftliklerinde toplanılan ve üretilen bitkisel gıdalar bunlar.

Her bitkiyi farklı oranda etkiliyor

Başa dönemlim. Küresel ısınma dedik. Birçok araştırma küresel ısınma ile arıları ilişkilendirmiştir. İşte son yapılan bir araştırma da arıların azalmasının kahve bitkisi üzerindeki etkisini ortaya koyuyor. Arıların tozlaşmaya etkileri birçok bitkiyi farklı derecelerde etkiliyor. Örneğin buğday üzerindeki etki sıfıra yakınken kabak ve balkabağına etkisi yüzde 80’leri geçiyor. Kahve de bu durumdan en çok etkilenen bitkiler arasında. Öz-tozlaşma özelliği sebebiyle birçok alanda meyveden sayılan kahvenin bu özelliği onu dış koşullardan da daha çok etkilenen bir bitkiye dönüştürüyor. Tropical Research Instutue’den Araştırmacı David Roubik’in verilerine göre, arıların tozlaşma etkisinin kahve üretimine etkisi Panama’da yüzde 36’yı buluyor. Bu rakamın yüzde 25’i bal arılarına ait. Endonezya’da ise bu rakam yüzde 12. Araştırmada, etrafında orman olan çiftliklerde üretimin daha fazla olduğuna dikkat çekiliyor.

Arılar korununca…

Food 4 Farmers isimli kuruluş Meksika ve Guatemala’da arıları korumaya yönelik projeleriyle bölgedeki yetiştiricilere de yardımcı oluyor. Arıları koruma projeleri biyoçeşitlilik amaçlı olsa da kahve üreticileri de durumdan olumlu etkileniyor. Meksika’da food 4 Farmers’ın çalışma yürüttüğü bölge olan Chiapas’ta ülkenin kahve üretiminin yüzde 43’ü gerçekleştiriliyor.

 

Habersiz kalmayın
Bütenimize abone olun