Dünyanın en renkli ve başarılı kukla oyunlarını her yıl İstanbul’da bir araya getiren Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, bu yıl 15-30 Ekim’de sanatseverlerle buluşuyor
İstanbul Karagöz Kukla Vakfı tarafından organize edilen İstanbul Kukla Festivali, Unesco kültür mirasi tasiyicisi Karagöz sanatcimiz Cengiz Özek sanat yönetmenliginde 15-30 Ekim tarihleri arasinda seyirciyle bulusmaya hazirlaniyor. Özek, bu festivalin kukla adı altında bir zamanlar son derece kısır bir algısı olan Türk izleyicisi ve sanatseverlerine, sahne sanatlarının tüm kategorilerini içinde barındırabilen, disiplinlerarası, yaratıcılığı kışkırtan, imkansızlık sözünü kabul etmeyen bir sanatın ufuklarını açtigini belirtiyor. Sözlerine devam eden Özek, “İstanbul Kukla Festivali vasıtasıyla herhangi bir alternatif tiyatronun düşlerinde yatan tek kişilik Hamlet’lerden, pek çok saygın operanın sahnelemek için can attığı Dido ve Aenas’a, edebiyat hayranlarının özel bir yere oturttuğu Knut Hamsun’un Açlık’ından, varyete dünyasının renkli şovlarına, geleneksel dünya kuklasının en seçme örnekleri olan Bunraku ve Su kuklalarından, en avant-garde’ına kadar her türlü kukla oyununu izleme olanağı bulduk. Kukla denilen sanatın aslında herhangi bir obje ya da objelerin sahnede can bulmasıyla ortaya çıkan büyülü bir sanat olduğunu anladık. Sadece çocuklarla özdeşleştirilen bu alanın, içimizdeki çocuğu ortaya çıkarttığını, oyun güdüsünü sonuna kadar kullanarak sadece çocuklara değil, en sofistike beklentileri olan sanatseverlere hitap edebileceğini de anladık.” dedi.
11 ülkeden 20 grup
Kuklalar 15 Ekim’den itibaren perdelerini açacak. Bu sene programda yedi yerli oyun, 10 ülkeden 12 yabancı topluluk yer alıyor. Yerli gruplar, Meddah Yapım, Tiyatrotem, Cengiz Özek, Gösteri Sanatları Merkezi, Emin Şenyer, ve Tiyatro Gülgeç’ten oluşuyor. Yabancılar ise; Avusturya’dan Karin Schafer Figurentheater, Belçika’dan Vlinders Theater & Co, Fransa’dan Cinemarionette ve MalaStrana Company, Hollanda’dan Ananda Puijk Company, İspanya’dan Jordi Bertran ve Joan Baixas, İtalya’dan Pulcinella di Mare, Macaristan’dan MarkusZinhaz, Romanya’dan Tandarica Theatre, Singapur’dan Puppets and Mascots Specialists, Yunanistan’dan ise Antamapantahou topluluğu. Ayrica, bu seneki festivalde son derece önemli bir sergi göze çarpıyor. Karagöz’ün Dünyası adı altındaki sergi Karagöz üstadı Cengiz Özek yapimi Karagöz figürlerini sanatseverlerle buluştururken, Mengü Ertel, Yurdaer Altintas, Nuri Abac gibi sanatcilarin Karagöz konulu calisma lari da sergiye renk katacak. Türk Gölge Tiyatrosunun göç yolları, beslendigi kaynakları Stefan Carelius tarafından hazırlanan özel grafik tasarımlarıyla anlatılacak. Ayrica dünya gölge tiyatrosu figürlerinden örnekler yine seyircileri bekliyor olacak. Küçük Çekmece Belediyesi Kültür Merkezi’nin açılış etkinliği de olacak sergi 15 Ekim-10 Aralık tarihlerinde gezilebilecek.
21 mekanda gerçekleşecek
Festival İstanbul’un iki yakasında Akbank Sanat, Fransız Kültür Merkezi, Sahne Pulcherie, Küçükçekmece Belediyesi kültür merkezleri, Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Kültür Merkezi, Terakki ve Işık Okulları salonları, Sarıyer Halk Eğitim Merkezi, Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi Turhan Tuzcu Salonu, Caddebostan Kültür Merkezi, Kozyatağı Kültür Merkezi, Yeldeğirmeni Kültür Merkezi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi (Kadıköy), 212 Outlet, Torium AVM ve Mall of Istanbul sahnelerinde seyirciyle buluşacak. Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu, İtalyan Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Cervantes Kültür Merkezi, Dimitri Cantemir Romen Kültür Enstitüsü, Avusturya Kültür Ofisi ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleşiyor
Küçükten büyüğe
Oyunların hedef kitleleri de küçük yaşlardan yetişkinlere dek farklılık gösteriyor. Geleneksel kukla örnekleri olan Pulcinella ve Karagöz’ün yanısıra, medya tiyatrosu, dans ve mask tiyatrosu örneklerini görebileceğimiz yapımlar da mevcut. “Pepe’nin Kabini” gibi intim ve sımsıcak oyunlardan, Hollanda’dan “Transit” oyununda kukla ve beden vasıtasıyla kimliğin sorgulandığı son derece sofistike oyunlardan, Yunanistan’dan “İpli Müzikal” ve İspanya’dan “Görsel Şiirler”’de olduğu gibi, müzik ve kukla sanatının etkileşimine yoğunlaşan oyunlara, ve Avusturya’dan “Ejderha Gemileri” gibi Doğu öyküleri üzerine kurgulanmış yapımlar da mevcut. Festival’in oyunlar dışında küçük kukla severler için bir de sürprizi mevcut: Cengiz Özek’in yürüteceği bir atölye çalışmasıyla Karagöz figürleri yapmayı öğrenebilirler.
Bilet satışları
Dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 20 kukla tiyatrosu ekibini İstanbul’da buluşturacak festivalin biletleri “biletinial.com” üzerinden alınabiliyor. Akbank Sanat’ta gerçekleşecek gösterimlerin biletleri ise biletix.com’dan satışa sunuluyor. Ayrıca oyun başlamadan bir saat önce salon girişlerinden bilet temin edilebilir.