Fukuşima’da yaşanan facianın ardından boşaltılan bölgelerde yeniden boy gösteren hayvan türleri, radyasyon seviyesinden çok insanın etkisinin az olduğu yerlerde çoğalıyor
2011 yılında Japonya’nın Fukuşima şehrinde yaşanan nükleer santral kazası bölge üzerinde büyük bir tahribata yol açmıştı. Gıda maddeleri zehirlenmiş, yüzlerce insan insan hayatını kaybetmiş ve binlercesi yerinden yurdundan olmuştu. Sadece insanlar değil, hayvanlar ve bitkiler de bu korkunç kazadan ciddi şekilde etkilenmişti. Tıpkı Çernobil gibi, etkisi yıllarca görülecek bu kazanın üzerinden dokuz yıl geçti. Santralin varlığı hala bir problem. Bir milyon tonluk radyoaktifin suyun denize dökülebileceği iddia ediliyor. Görünen ve görünmeyen problemleriyle Fukuşima felaketi, nükleer santrallerin nasıl büyük tehlikeler içerdiğinin yıllar boyunca canlı kanıtı olarak duracak.
20’den fazla tür görüntülendi
Öte yandan bölgede doğal yaşam yeniden canlanıyor. Özellikle insanlardan boşalan bölgelerde hayvanların yeniden boy gösterdiği görülüyor. Sağlık durumları tartışmalı olsa da insanın çekildiği yerde yaşam kendisine alan buluyor. Georgia Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı ve Journal of Frontiers in Ecology and the Environment isimli dergide yayınlanan verilere göre, Fukuşima’da yabandomuzu, tavşan, makak, sülün, tilki ve rakun köpeği gibi türler yeniden ortaya çıktı. 120 gün boyunca kameralar kullanılarak yapılan çekimlerde 20’nin üzerinde türe rastlanırken, 46 bin yabandomuzu fotoğrafı çekildi. Bu fotoğrafların 26 bini tamamen insandan arındırılmış bölgede yer aldı. İnsanların kısıtlı şekilde yer aldığı ara bölgede 13 bin, yerleşime açık bölgede ise 7 bin kez yabandomuzları kameralara yakalandı.
Habitat, rakım, insan ve radyasyon
Fukuşima’da yapılan araştırma sonuçlarını yorumlayan Biyolog James Beasley, “Analizlerimize göre, hayvanlar için insan aktivitesi, rakım ve doğal ortam (habitat), radyoaktivite oranına göre daha öncelikli bir faktör durumunda” dedi. Veriler içinde hayvanların aktiviteleri çoğunlukla doğal alışkanlıklarını korusa da yine yabandomuzlarına dair bir veri dikkat çekiyor. Buna göre, insanlardan arındırılan bölgede yaşayan yabandomuzları, insanların bulunduğu bölgedeki yabandomuzlarına göre gündüzleri daha aktif gözüküyor. Aynı ekibin içinde yer alan Fukuşima Üniversitesi’nden Profesör Thomas Hinton, araştırma sonuçlarının hayvanların fiziki durumlarına dair bir görüş belirtmediğinin altını çiziyor. Biz de çizelim; varlıkları kadar sağlıklarının da önemli olduğunu hatırlatarak…
Kaynak: Science Daily