kitap ev

Evde kendini geliştir. İşte kaynaklar!

Korona salgını sebebiyle ev hayatına zorunlu geçiş yaptığımız günlerde hem psikolojinizi koruyup hem de kendinizi geliştirebileceğiniz kaynaklar içeren bir rehber hazırladık

Korona virüsü (Covid-19) nedeniyle hepimiz zor günler geçiriyoruz. Evde kalmak normal koşullarda çok büyütülecek bir durum değilken, salgın korkusuyla yaşadığımız durum bir sosyal tecrit haline dönüştü. Bazı zorluklar yaşayacağız ama bu günlerin de geçeceğine inanıyoruz. Korona salgının küresel etkileri sebebiyle, kozamızdan çıktığımızda yeni bir dünyaya uyanmış olacağız. Yeni dünya, artık virüslerin bir tehdit olduğunu anlayan bir dünya olacak. Biz de bu yeni dünyaya hazır bireyler olarak geri dönmek durumundayız. Hem psikolojik açıdan hem de yeni yeteneklerle donanarak. Bu yazıda elimizden geldiğince bu bilgileri derlemeye çalıştık. Yeni içerikler, olasılıklar çıktıkça da yazımızı güncellemeye çalışacağız. Ayrıca geleceğin varlığına inanmak, süreksizlik hissini kaybetmemek amacıyla yazdığımız Korona, deprem ve geleceksizlik hissi başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz. Sözü uzatmadan başlayalım…

İngilizce ile aranızı düzeltebilirsiniz

Öncelikle yabancı dilden başlayalım. Hep ertelediğiniz İngilizce ile aranızı bu zamanda düzeltebilirsiniz. İngilizceyi biraz geliştirmek bile önünüzdeki seçenekleri çoğaltacaktır. İngilizce için kaynak o kadar çok ki, ücretli kurslara hiç gerek kalmıyor. En basitinden YouTube’da bile birçok İngilizce ders var. Duolingo gibi bir uygulama ile YouTube derslerini birleştirerek verimli bir çalışma yapabilirsiniz. Daha eğlenceli bir şey isterseniz İngilizce çizgi roman okumanızı öneririz. Bunun için Çizgi Roman Başlangıç Rehberi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Sadece bu yönde azıcık motive olsanız bile dört bir yanınızın İngilizce kaynak olduğunu görebilirsiniz. Sadece , şu sulara bir atlama kararı gerekiyor.

Yeni dünya için yeni bir üniversite

İngilizce ile ilgili herhangi bir sorununuz yoksa, işte ilk büyük kaynak olarak Amerika’nın Ivy Leage ismi verilen sekiz önemli üniversitesinin online erişime açtığı dersler! Yazılımdan bilime, sanattan kişisel gelişime birçok başlıkta dersler, vakit ayırmanız için sizi bekliyor. Bu dönemde üniversiteye gider gibi bu derslerden yararlanabilir ve ummadığınız bir yetenek elde edebilirsiniz. Hatta değişen dünyaya göre kendinizi ne yönde değiştirebileceğinize de bu dersleri inceleyerek karar verebilirsiniz. Mutlaka göz atın.

https://www.classcentral.com/collection/ivy-league-moocs

Bu tür eğitimlere Massive Open Online Course ismi veriliyor. Yani bu ismin yanına “free” ekleyerek güncel aramalar yapabilir, ilgilendiğiniz konularda başka dersler de bulabilirsiniz.

Online müzeler ve sanal turlar

Müzelerin aslında bu kadar kolay erişilebilir oldukları normal zamanda aklımıza gelmezdi. Koronavirüs’ün hayatımıza girmesiyle online müzelerin de varlığını yeniden hatırladık. İşin bu kısmına geçmeden önce VR sanal gerçeklik gözlükleri ile bu deneyiminizi çok daha başka boyutlara getirebileceğinizi hatırlatalım. Sanal turlardan bahsettiğimizde öncelikle Google Arts & Culture’ı ziyaret etmenizi öneririz. Çok geniş bir içerik ve bu süreçte daha da genişleyebileceğini tahmin edebiliriz.

https://artsandculture.google.com/

Müzeler için bir diğer kaynak da Google Maps. Örneğin Meksika Ulusal Antropoloji Müzesi’ni şu linkten gezebilirsiniz. Buna benzer şekilde müze araması yaparak ilgili müzeleri ziyaret edebilirsiniz

https://goo.gl/maps/wxgZSPZXVdbZX5pa8

YouTube da müzeler için bir diğer kaynak. Örneğin Rusya’da yer alan ve dünyanın en önemli müzelerinden birisi kabul edilen Hermitage Müzesi için hazırlanan şu video bile tek başına aslında ne kadar çok kaynak bulunabileceğini gösterir nitelikte:

Bedeninizle yeniden tanışın, zinde kalın

Korona ile baş etmenin en önemli yollarından birisinin spor yapmak olduğu ortada. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yanı sıra vücudumuzu da zinde tutmalıyız. Yoga, fitness, dans, hangisini tercih ederseniz edin ama mutlaka evde egzersiz yapmayı es geçmeyin. Bunun için eminiz ki kadınlar gayet farkındadır ama hem uygulamalar hem de video dersler başta YouTube olmak üzere birçok ortamda mevcut. Tıpkı yeni bir üniversiteye gitmekten bahsettiğimiz gibi yeni bir dans ya da egzersiz yöntemi de öğrenebilirsiniz, neden olmasın. Normal zamanda, iş koşullarında vakit ayırmadığınız bedeninizle, sadece disipline girerek yeniden tanışabilirsiniz. Bu konu ile ilgili kayda değer bir kaynak bulursak yazımıza ekleriz ancak çokça kaynak bulabileceğiniz bir kategori olduğu için kendi araştırmanızı da rahatlıkla yapabilirsiniz.

Peki ya filmler, diziler?

Evet, biliyorum. Birçoğumuz için aklımızdaki sıkıntılardan uzaklaşmanın bir numaralı yolu film ve dizi izlemek. Öncelikle bu süreçte bazı festivallerin arşivlerinde yer alan filmleri online erişime açmaya başladıklarını hatırlatalım. Amsterdam Belgesel Film Festivali (IDFA), bu süreçte en çok adı geçen festival oldu. Erişime açılan 300 filme aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. İçlerinde iki Türk yapımı olduğunu da belirtelim.

https://www.idfa.nl/en/collection/free?page=1

Documentarist de Covid Onlayn Belgesel Günleri başlığı ile her gün bir belgesel film paylaşıyor. Halihazırda erişime açık olan filmlerden yapılan seçkiler şeklinde bu paylaşımlar için Documentarist’in sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Dizilere gelirsek daha önce hazırladığımız Kahveli Okur’dan dizi tavsiyeleri başlıklı içeriğimizi inceleminii tavsiye ederiz. Dördüncü sezonu ile zirve yapan Mr. Robot ve Legion‘un zzaman içerisinde ilk iki sırayı aldıklarını belirtelim. Yazıyı bugün yazsak Watchmen’i de eklerdik.

Oyun oynasak ya?

Evet bilgisayar oyunları bu süreçte ciddi bir yükselişe geçebilir. Oyun oynamayı bırakanlar geri dönebilir, hiç oynamayanlar başlangıçlar yapabilir. Öncelikli tavsiyemiz oyun olayını abartmamak olacak =) Kendinize limitler koymadan oyun oynamaya bulaşmanızı tavsiye etmeyiz. Yine de oyunların öcü olduklarını düşünmüyoruz. Mesela onlarla ilişkimizi nasıl tasarladığımız. Peki çeneyi bırakarak icraate geçelim. Ekonomik durumları da göz önüne alarak ücretsiz oyunlara yönelmenizi öneririz. Biz de onları anlatalım. Epic Games oyun platformu her hafta ücretsiz oyunlar veriyor. Örneğin bu hafta değeri 100 TL’nin üzerindeki Watch Dogs oyunu ücretsiz olarak veriliyor. Bugüne kadar birçok küçük ve güzel oyun da veren Epic Games’i mutlaka takip edin. Ücretsiz oyunlar için en şahane kaynak ise Reddit. Nasıl mı. Şurayı bir tıklayın;

https://www.reddit.com/r/FreeGameFindings/

İşte sizin yerinize bütün platformları tarayan bir ortam. Hangi platformda hangi oyun ne kadar süreliğine ücretsiz, buradan takip edebilirsiniz. Her zaman ücretsiz olan oyunlar içinde göz atmanızı önerdiklerimiz ise: Warframe, Dauntless, Eve Online, Guild Wars 2 (Ücretsiz versiyonu sınırlı), Apex Legends, Fortnite ve Dota 2.

Kitap bile yazmak için zaman var

Son olarak bu süreçte bol bol kitap okuyup yazı yazabileceğinizi de ekleyelim. Belki de kitabınızı yazmak için hiçbir zaman elde edemeyeceğiniz bir zamanınız var şimdi. Kim bilir? Bu yazıyı süreç içinde güncelleyebiliriz. Önümüzdeki günlerde, aylarda neler yaşayacağımızı bilemiyoruz. Bildiğimiz şu ki, biz iyi olmaya çalışmazsak bu sert koşullar bizi daha kolay yaralayacak. Elimizden geldiğince hem kendimizi geliştirmeye çalışmalı hem de psikolojimizi ve bedenimizi sağlıklı tutmalıyız. Yukarıda listediklerimizin hepsinden bir günlük program çıkarmak bile mümkün. Günler artık uzun ve onları nasıl dolduracağımızı da biz belirleyeceğiz.

Herkes için en iyisini diliyoruz.

Habersiz kalmayın
Bütenimize abone olun

Kahveli Okur sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et