Çizgi romana başlamak isteyenler nereye bakacağını bilemedikleri bir tablo ile karşı karşıya kalırlar. Bu dünyayı sadeleştirerek takip etme yöntemimizi sizlerle paylaşıyoruz
Çizgi romanlara ilgi duyan birçok kişinin ilk adımda karşılaştığı bu soru, başka yerlerdeki ilk adım sorularından çok daha karışık. Bunu kabul edelim. Şahsen bu durumdan olayı sadeleştirerek kendime bir yol çizdim ve oldukça da keyif aldım. Bu sitede yazdığım çizgi roman yazıları da bu yolculuğun bir parçasıydı. Son dönemde biraz uzaklaştıysam da yeniden aynı adımlarla dönüş yapabilirim. Bu yazıda sizle de bu adımlarımı paylaşmak istiyorum. Ben, korkunç bir Marvel ya da DC hayranı değilim. Kesinlikle Marvel ve DC Comics bünyesinde her yıl harika işler de çıkıyor ama o koca külliyatta kaybolmak ve hiçbir yere varamamak da ciddi bir olasılık. Demek istediğim “o şu evrendenmiş, bu şu evrenin devamıymış vs.” takılırsak hiçir yere ilerleyemeyiz. Bunlar elbette önemli konular ama yola çıkmazsanız hiçbir zaman öğrenemeyeceğiniz gerçeği de ortada duruyor. Peki, nasıl ve nereden başlamalı, nasıl bir yol çizmeliyiz. Şimdi adım adım bunlara bakalım.
Ön hazırlık ve bir düzenek kurmak
Ben işe şuradan başladım. Kendime yer imleri çubuğunda çizgi roman ismiyle bir klasör açtım ve sık ziyaret edeceğim sayfaları buraya aldım. Her defasında google’a yazmanın bir alemi yok. Marvel, DC Comics, Image Comics, Vertigo, IDW Publishing, Drawn & Quarterly, Dark Horse Comics, Valiant Entertainment, BOOM! Studios, Titan Comics, Fantagraphics… Tüm bu önde gelen çizgi roman firmalarının sitelerinin kısa yolunu bu yer imi klasörüne ekledim. Bunlarla beraber bulduğum başka çizgi roman sitelerini de yanlarına ekledim. Hepsinin tepesine, birinci sıraya ise Comic Book Roundup isimli harika siteyi, hemen altına da birçok çizgi romanın ilk sayısını ücretsiz edinebildiğiniz Comixology‘yi ekledim. Böylece haftalık takibimi yapabileceğim kolay, basit bir düzeneğe sahip oldum.
Ana yardımcılar: Comic Book Roundup ve Comixology
Bu düzeneği hazırladık ve sıra çizgi roman seçimine geldi. Comic Book Roundup bu konuda birinci yardımcım oldu. Comic Book Roundup yeni çıkan çizgi romanların anında eklendiği, puanlandığı ve yorumlandığı bir site. Comixology de ilk sayılara göz atarak, kendi beğenime göre olup olmadığıma yardımcı olan bir site. İkisi birbirini tamamlıyor. Gördüğünüz üzere Marvel, DC Comics ekseninde sıkışmamaya çalıştım çünkü bu sektörün bütün o süslü yapısının yanında korkunç güzel olasılıklara ve keşiflere de açık olduğunu biliyorum. Sadece puanlara bakarak seçim de yapmadım. İlgimi çeken çizgi romanlara yine şans verdim. Neticede güzellik müthiş göreceli bir şey. Üstelik çizgi roman, kitaplar kadar vakit alan bir şey değil. Takip ederken birçok çizgi romanın ilk sayılarına bakmamazlık etmedim, siz de etmeyin. Tabii ki abartmadan, elinizden geldiğince, kendinize yüklenmeden, keyif almanın öncelik olduğunu unutmadan…
Okuma alışkanlığı edinme yöntemi
Çizgi roman okurken Marvel ve DC Comics‘in karışık sayılan yapısı gözümüzü korkutabilir. Yola oradan çıkmak zorunda değiliz. Üstelik önce bir alışkanlık edinmeliyiz. Image Comics, Dark Horse Comics ve DC Comics bünyesinde olan Vertigo‘nun harika çizgi romanları var. Bunlardan yenice sayılabilecek serilerle başlayabilirsiniz. Örneğin Image Comics‘in Saga serisi, çizgi romana başlamak isteyenler için harika bir seri. Birkaç cilti halihazırda Türkçe olarak da basılmış durumda. Çizgi romana başlamak için için ilk sayıları takip ederek, kolay bitirebileceğiniz birkaç seri ile işe başlamınızı öneririz. Eğer Marvel veya DC Comics‘ten bir seri okumak isterseniz, önerimiz şu yönde olacaktır: Önce sevdiğiniz bir karakteri seçin, sonra google amcaya bu kahramanın en iyi serilerini sorun. Örneğin “Best Daredevil comic series” yazın ve çıkan sonuçlardan bitirebileceğiniz birini seçin. Bu yöntemi şu yüzden öneriyorum: Eğer sıralı listelere takılır, onları izlemeye çalışırsanız hiç yol alamayabilirsiniz. Çünkü önce bir okuma alışkanlığı edinmeniz lazım, bu da bir seriyi bitirmenin keyfiyle edinebileceğiniz bir şey. Zamanla merka ettiklerinizi keşfetmek için doğru yönü öğrenerek kulaç atarsınız. Önce yüzmeyi öğrenmek lazım. Tüm bunlara ek olarak her yıl ödül alan, aday gösterilen serilere de göz atmanızı öneririz. Ödüller bir şeyin en iyisi olduğunu kanıtlamaz ama birer göstergedirler, takip edebiliriz.
Bazı dikkat çeken çizgi romanlar
Yukarıda Image Comics‘in Saga serisini ilk çizgi roman seriniz olarak önermiştik. Peki başka okunası çizgi romanlar neler, bildiklerimizi bir özet geçelim. Öncelikle Neil Gaiman imzalı Vertigo etiketli Sandman, derinlikli bir çizgi roman okumak isteyenlere ilk önerimiz olacaktır. Zaten Neil Gaiman’ı da Sandman’i de bilen bilir.Yine Vertigo‘dan Lucifer, Preacher ve Fables serileri bugün klasik mertebesinde çizgi romanlar. Image Comics‘ten The Wicked + The Divine, Bitch Planet, Pretty Deadly, Monstress, Rat Queens, Paper Girls önerebileceğimiz çizgi romanlar. Marvel ve DC Comics çok uçlu işler ve uzmanlık alanım değil, eminim bu konularda daha bilgililer önerilerini sırlamıştır ama bildiklerimden giderek şunları söyleyebilirim; 2015’te başlayan Vision ve Ms. Marvel serileri çok sevildi. Ms. Marvel, bu yılın da (2018) en sevilen işlerinden birisi durumunda. 2014 tarihli Moon Knight yine özel bir ilgi toplayan bir seri. Bu sitede de yer verdiğim Inhumans’ın 1998-99 tarihli serisi oldukça güzel, diziye bakıp nasıl yazık etmişler dememek imkansız. Old Man Logan da her serisini ayrı sevdiğim bir iş.
Önce dizi sonra çizgi roman olanlar
Daha karanlık bir dünyaya ve kahramanlara sahip olan DC Comics, maalesef isteyip de içine giremediğim bir ortam oldu şu ana kadar. DC Comics‘i kötüleyecek değilim, bu biraz da benim yeterince incelememle ilgili. Şu kadarını söyleyeyim: Bilinen Batman, Superman gibi ana kahramanlarının dışında Deathstroke, son zamanlarda yüksek ilgi görüyor. DC Comics bünyesindeki Vertigo etiketli Prince of Cats de birçok listede yüksek sıralarda gösterilen bir iş. Dark Horse Comics‘ten Black Hammer, yine burada tanıttığım ve sevdiğim bir iş. Hellboy ve B.P.R.D. serilerinin de Dark Horse etiketiyle yayınlandığını hatırlatalım. Son olarak dizikolik biriyseniz Orphan Black, Penny Dreadful, Vikings dizilerinin çizgi romanlarının da yapıldığını ekleyelim. Önce dizisi çekilip sonra çizgi romanı yapılan bu işler, en azından o dünyaya dair yenilikler isteyenler için ideal. Keza Star Wars çizgi romanları da böyle bir yerdeler.
Sadeleştirin, hedef seçin
Yukarıda birçok çizgi roman yazdık ancak bu işin en güzel yanının keşfetmek olduğunu unutmayın.Yukarıdakilerden birkaç çizgi roman seçin, sonra bu yıl çıkan serilerden birkaç tercih yapın, Marvel‘den, DC Comics‘ten takip etmelik işler seçin ama her şeyi adım adım yapın. Yani mesela bir geçmiş, bitmiş tamamlanmış seri okuyun, bir iki de takip etmelik seriler belirleyin ama pisboğaz olmayın. Yoksa hiçbir şeyden tat alamazsınız. Yüklenmeden, kolay okuyabileceğiniz bir program yapın ve kalan zamanı gerekirse program dışı yeni keşiflere ayırın.
Hangi program
Teknik bir noktayı es geçmeyelim. Çizgi roman okumak için kullanılan programın adı CBR Reader. Yani çizgi romanı pdf formatında vs. indirip okumuyoruz. Belki o formatta da bulunuyorlardır ama işin normali CBR Reader ile okumak. Küçük ve ücretsiz bir program olan CBR Reader, hem bilgisyarda hem de android işletme sistemli telefon ve tabletlerde kullanılabiliyor.
Çizgi roman ile İngilizce!
Yabancı dille, İngilizceyle herhangi bir sorun yaşayan birisini gördüğümde ilk tavsiyem çizgi roman okumasını söylemek oluyor. Şu ana kadar dinleyen yok = ) Halbuki belki de İngilizce öğrenmenin en keyifli yolu yabancı dilde çizgi roman okumak. Zaten hikaye resmedilmiş bir şekilde akıp gidiyor ve size düşen sadece basit diyalogları çevirmek, açın, elinizin altında bir online sözlük ve deneyin. Eğlenerek, keyif alarak öğrenmenin daha güzel bir yolu varsa buyrun anlatın. Özetle, yabancı dil sorununuz varsa çizgi romanlardan kaçmak yerine orada çok tatlı bir fırsatla karşı karşıya olduğunuzu bilmenizi isterim.
* Yazının ana görseli Image Comics etiketli Prett Deadly isimli çizgi romana ait.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.