Ermenice Edebiyat, Kaz Dağları, Star Wars, Isaac Asimov, Aziz Nesin… Aralık ayında raflarda yerini alan dergilerde neler var, sizler için derledik
Aralık ayı dergleri birer birer raflarda yerini almaya başladı. Bu ayın dergileri arasında dosya konuları ile öne çıkanları sizler için derledik.
Sabitfikir, yollara düşürüyor
SabitFikir dergisinin Aralık 2015 tarihli 58. sayısının dosya başlığı, “Bir arayış, özgürlük ve kaçış metaforu olarak yol”… A. Ömer Türkeş, dosya yazısında bilinmeyen yerlerin edebiyattaki asıl karşılığını roman sanatıyla bulduğunu hatırlatarak, -geçmişten günümüze- büyük yolculuk romanlarını mercek altına alıyor; biten her yıl da bir yolun sonu, yeni başlayan yıl ise yeni bir yolculuk sayılmaz mı zaten?
SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi Kararsız Okur infografiği de, her zamanki gibi, kapak konusunu destekliyor. Oylum Yılmaz’ın hazırladığı ve Sedat Girgin’in resimlediği Kararsız Okur, bu ay yolda kalanlara, kendisini kaybedenlere, uzakları arayanlara, aşkı bulanlara, ekmeğinin derdine düşenlere, hayatın anlamını bulanlara, yüzünü doğaya dönenlere, rüyalarda gezenlere ortak oluyor.
Ayşe Çavdar ise bu sayıda EdebiyatDışı’na, “yolların hâkimi” sayılabilecek birini, uzun yıllar tır şoförlüğü yapmış Özgür Acar’ı konuk ediyor. “Turist mantığıyla bakıyordum,” diyen Özgür Acar, Afganistan ve Irak’ı bir savaş muhabiri gibi fotoğrafladığını anlatıyor.
Mesele, kanlı süreci irdeliyor
Mesele kitap dergisi 108. sayısında kapağına Türkiye’nin içine sıkışıp kaldığı kanlı toplumsal ve siyasi süreci taşıdı. Altı ay içinde gerçekleşen iki seçimle birlikte sunulan sözde “kaos-istikrar” ikileminin hiçbir gerçek payına sahip olmadığı ortaya çıktı. Tersine, kitlelere sunulan kaos daha da katmerlendi. Doğu’da ve Batı’da farklı nitelikte, dış politikada ise rastgele uygulanan şiddet pratikleri günümüzün gerçekliği haline geldi. O yüzden iki temel soruyu soruyoruz: “Nereye doğru sürükleniyoruz?” ve “Bir çıkış yolu var mı?”
Dosya konusu için Nuray Sancar, Türkiye solunun tarihsel bakiyesi ekseninde yeni bir birliktelik imkânını yazdı: “Dereleri bir nehirde birleştirmek için.” İrfan Özdabak, Hayri Kozanoğlu’yla seçimlerin ardından sosyalistleri konuştu: “Hep birlikte, yeniden…” Sarphan Uzunoğlu, borçluluk ve güvenlikleştirmeden hareketle yeni toplumsal dayanışmayı yazdı: “Emekçi seçmene bubi tuzağı.” Yunus Öztürk, Meryem Koray’la, Aziz Çelik ile derlediği Himmet, Fıtrat, Piyasa: AKP Döneminde Sosyal Politika kitabını konuştu: “Neo-liberalizmin AKP’cesi… Ahbap-çavuş kapitalizmi.” Mehmet Akkaya, Taner Timur ile seçim sonuçlarını konuştu: “Nefesi tükenmiş, uzatmaları oynayan bir AKP var ortada.”
Notos ile Ermenice Edebiyat
Notos, Aralık-Ocak sayısında kötücül zamanın aynalarından birini kendimize çeviriyor ve Ermenice Edebiyat konusunu ele alıyor. Hem Ermeniceyle yazılmış edebiyatın bu ülkede yaşanan büyük acıların öncesinde ve sonrasında nasıl bir değişim geçirdiğine bakmaya hem de kadim bir dilin edebiyatının bugününü, dünyadaki yerini görmeye çalışıyor. Okurlara ve araştırmacılara sağlam bir temel oluşturmayı amaçlayan dosyada Mehmet Fatih Uslu, Sevan Değirmenciyan, Aziz Gökdemir, Maral Aktokmakyan, Murat Cankara, Ararat Şekeryan, Hazal Halavut, Nazan Maksudyan, Karin Karakaşlı, Vahram Danielyan ve Sona Mnatsakanyan’ın yazıları yer alıyor.
Altyazı, Star Wars’a odaklanıyor
Sinema dergisi Altyazı, Aralık ayı sayısında yılın sinema olayı Star Wars’a odaklanıyor. “Bir Mitoloji Uyanıyor” başlıklı Star Wars dosyası ile raflarda yerini alan dergide bu ay yönetmen Özcan Alper ile Rüzgârın Hatıraları’na dair bir söyleşide var. Hediye afiş olarak da Sarmaşık filminin afişi veriliyor.
Magma, Kaz Dağları’na dikkat çekiyor
Magma Dergisi ise bu ay kanayan bir yarayı, Kaz Dağları’nı kapağına taşıyarak önemli bir hatırlatma yapıyor. Dergi, doğa talanında korunması gereken Kaz Dağları’nın önemini şu cümlelerle anlatıyor: “Avrupa-Sibirya bitki coğrafyası ve Akdeniz bitki coğrafyasının kesiştiği bölge Kaz Dağları. Asırlardan beri bir şifa kaynağı. Her iki coğrafyadan türlere ev sahipliği yapıyor. Nemli iklimiyle tarımsal ürün çeşitliliği açısından da çok zengin. Türkiye’nin 305 önemli doğa alanından biri.”
Asimov, Aziz Nesin, Aykut Kocaman…
Diğer dergilerden de kısaca bahsedersek; Peyniraltı Edebiyatı, bu ay Isaac Asimov dosyası ile okurlarıyla buıluşuyor. Varlık Dergisi‘nde 100. yaşında Aziz Nesin konu ediliyor. Can Yayınları’nın spor dünyasına sunduğu Socrates‘te Aykut Kocaman söyleşisi dikkat çekiyor. National Geographic‘te yaşam alanları yok edilince şehre inen leoparların hikayesi anlatılıyor. Bilim ve Gelecek dergisinin ana konu başlığı ise Bilim, Algı ve Gerçeklik.