Moka Pot nedir? Nasıl kullanılır?

İtalyanların ocak üstünde kahve demlemek için kullandığı Moka Pot ile kendi espressonuzu hazırlayabilirsiniz.

Moka Pot, Espresso Cezvesi, Espresso Makinesi ya da Moka Makinesi… Hala adı tam olarak oturmayan bir ürün bu Moka Pot. İnternette girdiğiniz her sitede adı farklı geçiyor. Doğrusu hangisidir bunu zaman belirler ama biz Moka Pot demeyi tercih ediyoruz.

Türkiye’de kahveye olan ilgi her geçen gün artıyor. Türk kahvesi, nescafe, filtre kahve derken sıra evde hazırlayabileceğimiz espressolara geldi. Bugünlerde kahveye ilgisi olanların en çok dikkatini çeken ürünlerden birisi de bu Moka Pot’lar. Çay demler gibi kendi kahvemizi demleyebildiğimiz bu ocak üstü mutfak gereci yavaş yavaş her yerde boy göstermeye başlıyor. Kısa sürede daha da yaygınlaşacağını öngörmek de zor değil. Moka Pot’un patenti 1933 yılında Alfonso Bialetti tarafından alınmış. Ünlü italyan marka Bialetti de bugün en popüler markalardan birisi. Bir diğeri ise G.A.T. Italy. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 26. Zuchex Uluslararası Ev Eşyaları & Lifestyle Fuarı’nda bu ürünleri bir bilene soralım dedik. İtalya’nın en büyük iki espresso cezvesi üreticisinden biri olan G.A.T. Araştırma ve Geliştirme Görevlisi Stefano Zappa, sorularımızı yanıtlayarak bu ürün hakkında bilgiler verdi. G.A.T. Italia’nın İtalya’daki 2 büyük üreticiden biri olduğunun altını çizerek, dünyada 50’den fazla ülkeye ürünlerini sattıklarını, Türkiye’deki pazarda da yerlerini sağlamlaştırmak istediklerini söylüyor.

Boy boy, renk renk

Farklı bölmelere su ve kahve konarak espresso yapılmasını sağlayan Moka Pot’lar, 1, 3, 6 ve 9 kişilik boyutlarda üretiliyor. Elektrikli ve set üstü olarak da ikiye ayrılıyor. Ürünlerin malzemeye göre farklılıklar gösterdiğini, alüminyum ürünlerin daha çabuk ısınması açısından bir avantaj sağladığını belirten Zappa, malzemenin tada da etkisi olabildiğini söylüyor. Zappa, kadınların renk seçerken çok titiz olabildiklerini, bu yüzden farklı renk seçenekleri sunmaya çalıştıklarını da ekliyor. Standa Türk müşterilerin de ilgi gösterdiğini ifade eden Zappa, “Ancak çoğu nasıl kullanıldığını bilmiyor. Bu da sanırım Türk kahvesinin daha yaygın olmasından dolayı. Espresso tamamen farklı bir şey” diyor.

Stefano-Zappa

 

Çay yerine espresso demlemek

Birçok kahve türünü aynı anda yapan elektronik makinelerle farkını sorduğumuzda ise Zappa, tam anlayacağımız dilde bir cevapla bize karşılık verdi. Nasıl ki çayı tek poşetle içmek ve demlemek farklı sonuçlar veriyor, espresso için de durum tamamen aynı. Zira elektronik kahve makinelerinde tek kapsülle kahve yapılırken, bu aletlerle çaydanlıkta çay demlediğimiz gibi kahve demliyoruz. Kahve makinelerinde bir bardaklık kahve yaparken burada içebileceğimiz kadar kahve içmek mümkün oluyor. Özetle Moka Pot’lar misafirleriniz geldiğinde onlara espresso demlemek gibi bir durum sunuyor. Artık iyi espresso demleyen insanlara dönüşmek de size kalmış.

Moka Pot’un yapısı ve espressonun hazırlanışı

Moka Pot’lar, 3 hazneden oluşan bir yapıya sahip. Alt haznesine su koyuyorsunuz, ortadaki filtre haznesinin üzerine ise espresso yapmak üzere çekilmiş kahvenizi hazneye yayarak koyuyorsunuz. Alt haznede kaynayan su, ortadaki kahve ile karışarak, fitlrelenmiş bir şekilde yukarı çıkıyor. Orta ateş, bu yöntem için tercih etmeniz gereken ateş. Su kaynamaya başladığında Moka Pot’unuzun kapağı da basınçla oynamaya başlayacaktır. Bu da kahvenizin demlendiği anlamına gelir. Kahvenin tadının acımaması için ateşte fazla bekletmemeniz gerektiğini de ekleyelim. Elektronik makinelere göre daha düşük basınç uygulayan bu yöntemle daha doğal bir kahve tadına ulaşıyorsunuz.

moka-pot-2

Habersiz kalmayın
Bütenimize abone olun

Kahveli Okur sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et