Kitap fuarı rehberi ve tavsiyeler

Kitap fuarına hazırlanırken ve fuarı gezerken nelere dikkat etmelisiniz? Bu yılın kitapları neler? Söyleşi programında öne çıkan etkinlikler hangileri? Hepsi yazımızda!

36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 4 Kasım’da kapılarını açıyor. Kitap fuarları ne kadar verimli etkinliklerdir, eski fuarlara göre ne kadar canlı ve etkileşime açık ortamlardır, tartışılır. Yine de kitap fuarı, biraz kitap stoklamak, yıl içinde es geçtiklerimize dönüş yapmak, hem kendimizin hem fuara birlikte gittiğimiz arkadaşımızın kitap okuma hevesini canlandırmak için güzel bir fırsat. Biz de Kahveli Okur olarak kitap fuarı için kendi tecrübelerimizle basit bir rehber oluşturalım dedik. Bu yazıda önce kitap fuarını ne şekilde değerlendirebileceğimizi anlatacağız sonra yıl içinde öne çıkan kitaplar ve etkinlik programında öne çıkan söyleşilere yer vereceğiz.

Hazırlıksız gitmeyin

Bir kitap fuarına giderken yapılacak en büyük hata hazırlıksız gitmek olacaktır. Her zaman satıcıların tavsiyeleri sizin zevklerinizle örtüşmeyebilir. Mutlaka takip ettiğiniz yayınevlerinin, yazarların son zamanlarda çıkarttığı yeni kitaplara bir göz atın. Uzun zamandır okumayı düşündüğünüz ama hep es geçtiğiniz kitapları da katarak bir liste çıkartın. Ne okumak istediğinizi kendinize sorun ve listenizi oluştururken bu yönde tercihleri de ekleyin. Eğer hazırlıksız giderseniz, gününüzün verimsiz geçtiğini hissedebilir ve o kalabalığın ortasında kendinizi amaçsız hissedebilirsiniz.

Dar liste ve geniş liste yapın

Her ne kadar bir liste oluştursanız da bütçeniz istediğiniz bütün kitapları almanıza müsade etmeyebilir. Kitap fuarına kendinize güzellik yapmak için gittiğinizi unutmayın. Bu yüzden, mutlaka okumak istediğiniz 2-3 kitabı (sayıyı kendiniz belirleyin) öncelik olarak seçin. Fiyatı, indirimi ne olsa da o okumak istediğiniz, ihtiyaç duyduğunuz kitapları alın. Geniş listedeki kitaplarda ise bütçenize göre hareket edin. Unutmayın ki kitap fuarı ekonomik anlamda bir lütuf sayılmaz. Kitap fuarını takip eden ayda genellikle kitap satış sitelerinin kampanyaları da olur. Bu sanal kitap fuarlarındaki indirimler, her yayınevi için aynı olmasa da genel olarak kitap fuarından daha yüksek oluyor. O zaman ikinci bir harcama yaparım diye düşünürseniz, indirimini yetersiz bulduğunuz, bütçenizi zorlayan geniş listedeki kitapları o zaman alın.

Kitap kataloglarını isteyin

Genellikle yayınevleri kitap fuarlarında kitaplarla birlikte yayınelerinin kataloglarını da verir. Yine de bazıları, muhtemelen maliyet sebebiyle her okura katalog vermekten çekinir. Siz her halükarda kitap kataloğu rica edin. Kataloglar, gözünüzden kaçmış olabilecek kitapları görmek için güzel kaynaklar. Hiç aklınızda olmayan kitaplar, katalogları incelediğinizde ileriki okuma listelerinize girebilir.

İndirimli köşeleri es geçmeyin

Evet her kitap fuarında mutlaka indirimli, sabit fiyatlı kitap köşeleri olur. Buradaki kitaplar, genellikle fazla satmamış kitaplardır. Ancak bu onların kötü kitaplar olduğu anlamına gelmez. Kitap havuzu yüzlerce, binlerce kitaptan oluşan bir havuz. Bazı kitaplar bu koca havuzda pazarı aşamayıp okurlara ulaşamayabiliyor. Buradaki kitaplara bakarken satıcılardan tavsiye alabilirsiniz. Ayrıca kitapların içini açıp içeriklerine, dillerine döz gezdirerek de bir fikir edinebilirsiniz. Unutmayın, bu köşelere ödüller almış, sayısız dillere çevrilmiş kitaplar da düşebiliyor. Bu köşelerdeki kitaplardan kendi tercihlerinizle birkaç tane evlat edinmenizi tavsiye ederiz. Düşük maliyetli keşiften sayabilirsiniz.

Keşiflere açık olun

Evet, her ne kadar bir liste oluşturmuş olsanız da, bazen bir kitabın içini açar, azıcık okur ve o dilde hoş bir şeyler görürsünüz. Konusu ve dili ilginizi çekerse kendinizi bu keşfe açmaktan sakınmayın. Az önce indirimli köşelerle ilgili bölümde söylediğimiz gibi, bu reklam ve enformasyon çağında bazı kitaplar diğerlerinin gölgesinde kalıp okura ulaşamayabiliyor. O fuarda var olan kitap sayısını düşünün! Bu yüzden keşiflere açık olmakta fayda var. Mutlaka çok övülen bir kitaptan tat alamadığınız olmuştur. O yüzden hiç bahsini duymadığınız bir kitap, eğer size iyi şeyler fısıldıyorsa ona bir ayrıcalık tanıyabilirsiniz.

Etkinlik programına göre gün belirleyin

Kitap fuarına gideceğiniz günü belirlerken, etkinlik programına da göz atmayı unutmayın. Çocuğunuzla gitmeyi düşünüyorsanız haftaiçi gitmenizi tavsiye ederiz. Bu yıl haftaiçi etkinlik programına çocuklara yönelik etkinlikler gerçekten güzel gözüküyor. Öte yandan fuarın öne çıkan etkinliklerinin çoğu haftasonu. Yani eğer etkinlik programı sizin için önemliyse haftasonu kendiniz için, haftaiçi çocuğunuz için güzel etkinlikler var. İsimler kadar konulara da önem vermenizi tavsiye ederiz. Yani ilginizi çekmeyen bir söyleşiye yalnızca sevdiğiniz, önemli saydığınız yazarı görmek için gitmeyin. Fuara kısa süre ayırmayın. Vaktiniz geniş olsun ki, düşünerek, konuşarak, keşfederek alışverişinizi yapın.

Herkes bahsediyor diye kitap almayın

Son olarak şunları ekleyelim. Birincisi kitap açgözlülüğü yapmayın. Geçen sene de fuara gittiyseniz, kaç kitap aldığınızı ve ne kadarını okuduğunuzu düşünün. Bir tartısı yok ama ne çok az gelecek ne çok fazla gelecek sayıda kitap almaya gayret edin. İkincisi, popüler kitapları yalnızca insanlar konuşuyor diye almayın. Çok basit; hakkında konuşsanız ne olacak? Kitaplar, ruhsal, duygusal, fikirsel ilaçlar gibidir. Gerçekten ihtiyacınız olana yönelin. Üçüncü olarak da yalnızca kendiniz için değil, hediye olarak arkadaşlarınıza da kitap alabileceğinizi unutmayın. Hediye vermek, hediye almaktan her zaman daha güzeldir. Kitaplar da en çok paylaşıldıklarında çoğalır.

Öne çıkan yeni kitaplar

Bu bölümde 2017 yılında yayınlanan ve dikkat çeken kitaplara yer vereceğiz. Bir anlamda kendi geniş listemizin bu yıla ait olan kitaplarını paylaşıyoruz diyebiliriz.

* Anlatış – Ursula K. Le Guin / İthaki Yayınları

* Öyküler – Al Sarrantino & Neil Gaiman / İthaki Yayınları

* Ricardo Reis’in Öldüğü Yıl – Jose Saramago / Kırmızı Kedi Yayınevi

* Hikaye Avcısı – Eduardo Galeano / Sel Yayıncılık

* Büyük Gerileme – Haz: Heinrich Geiselberger / Metis Yayıncılık

* Yaşam Sanatı – Zygmunt Bauman / Ayrıntı Yayınları

* Kozmos – Witold Gombrowicz / Can Yayınları

* Çukur – Andrey Platonov / Metis Yayıncılık

* Uyku Sersemi – Hakan Bıçakçı / İletişim Yayıncılık

* YerKuşAğı – Deniz Gezgin / Sel Yayıncılık

* Dakhumn – Erdem Şimşek / Sokak Kitapları Yayınları

* Venüslü Kadınların Serüvenleri – Sevgi Soysal / İletişim Yayıncılık

* Ötekileştirmeyen Masallar – James Finn Garner / Dipnot Yayınları

* Kalavela – Fin Halkı Destanı – Kolektif / Everest Yayınları

* Evren Avucunda – Christophe Galfard / Domingo Yayınevi

Öne çıkan etkinlikler

Geldik söyleşi programına. Bu yıl “İyi ki Varsın Edebiyat” başlığıyla hazırlanan fuarın Onur Yazarının Ayla Kutlu olarak belirlendiğini ve konuk ülkenin ise Kore Cumhuriyeti olduğunu hatırlatalım. Yukarıda yazdık ama atlamış olabilirsiniz: Bu yıl, çoğunluğu haftaiçi olan çocuklara yönelik etkinlikler (aşağıya almadık) gerçekten güzel gözüküyor. Geniş programda elbette çok sayıda etkinlik var anca biz buraya sadeleştirerek birkaç etkinlik aldık. Değerlendirmesi size kalmış. Etkinlik programının tamamına ve imza günlerine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz. Herkese keyifli, keşifli bir fuar dileriz. İyi okumalar.

 

“Roman İnsana ve Dünyaya Nasıl Bakar?”

Tarih: 04.11.2017

Saat: 13.00 – 13.45

Yer: Büyükada Salonu

Yöneten: Esra Kahraman

Konuşmacılar: Can Gürses, Ayşen Bayazıt Melik, Celal Güngördü, Özlem Narin Yılmaz, Yeşim Narter

Düzenleyen: Ayrıntı Yayınları

 

“Ahmed Arif”

Tarih: 04.11.2017

Saat: 16.00 – 17.00

Yer: Kınalıada Salonu

Konuşmacılar: Şeyhmus Diken

Düzenleyen: Metis Yayınları

 

“Gabo: Gabriel García Márquez”

Film Gösterimi

Tarih: 04.11.2017

Saat: 17.40 – 19.40

Yer: Karadeniz Salonu

Konuşmacılar: Carlos Granés, Juan Alfredo Pinto Saavedra

Düzenleyen: Kolombiya Büyükelçiliği

 

“Yazınımıza Tanıklık: Yazar Sözlükleri”

Tarih: 05.11.2017

Saat: 12.00 – 13.00

Yer: Karadeniz Salonu

Yöneten: Yüksel Pazarkaya

Konuşmacılar: Sunay Akın, Hikmet Altınkaynak, Feridun Andaç, Adnan Binyazar, Ayşe Sarısayın

Düzenleyen: TÜYAP

 

“Atatürk ve Cumhuriyet”

Tarih: 05.11.2017

Saat: 13.15 – 14.15

Yer: Interexpo Salonu

Konuşmacılar: İlber Ortaylı, İsmail Küçükkaya

Düzenleyen: Kronik Kitap

 

“Eyvah Kitap! Dememek İçin”

Tarih: 05.11.2017

Saat: 14.45 – 15.45

Yer: Büyükada Salonu

Konuşmacılar: Mine Soysal ve Gençler

Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı

 

“Unutturulan Kadın: Suad Derviş”

Tarih: 11.11.2017

Saat: 12.15 – 13.15

Yer: Heybeliada Salonu

Konuşmacılar: Günseli Sönmez İşçi, Nazlı Karabıyıkoğlu, Serdar Soydan

Düzenleyen: İthaki Yayınları

 

“Türkiye’de IŞID”

Tarih: 11.11.2017

Saat: 13.15 – 14.15

Yer: Marmara Salonu

Konuşmacılar: İsmail Saymaz

Düzenleyen: İletişim Yayınları

 

“Gazeteciyi Kim Öldürdü ?”

Tarih: 11.11.2017

Saat: 14.30 – 15.30

Yer: Moda Salonu

Konuşmacılar: Mine Kırıkkanat, Haluk Şahin

Düzenleyen: Kırmızı Kedi Yayınevi

 

“Yaşadığımız Hayattan Okuduğumuz Romana: Distopyalar”

Tarih: 11.11.2017

Saat: 15.45 – 16.45

Yer: Karadeniz Salonu

Konuşmacılar: Mehmet Açar, İsmail Güzelsoy, Aslı Güneş, Barış Müstecaplıoğlu

Düzenleyen: Doğan Kitap

 

“Edebiyat ve Adalet”

Tarih: 11.11.2017

Saat: 16.00 – 17.00

Yer: Heybeliada Salonu

Yöneten: Halil İbrahim Özcan

Konuşmacılar: Zeynep Altıok, Haydar Ergülen, Hasan Erkul, Nilüfer Kuyaş, Tarık Günersel

Düzenleyen: PEN Yazarlar Derneği

 

“Çocukların Dili Büyüklerin Dili”

Tarih: 12.11.2017

Saat: 14.30 – 15.30

Yer: Kınalıada Salonu

Yöneten: Nihal Ünver

Konuşmacılar: Yaşar Miraç, Vivet Sparkes, Ömer Kurt

Düzenleyen: Ayrıntı Yayınları

Habersiz kalmayın
Bütenimize abone olun

Kahveli Okur sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et