Pera Film, direniş kültürlerine odaklanıyor

11 ve 12 Aralık tarihlerinde Direniş Kültürleri programı kapsamında Kore asıllı Brezilyalı yönetmen Iara Lee’nin yönettiği belgeseller gösteriliyor

Yaratıcı eylemlerin, çatışmanın çözülmesine nasıl katkı sağladığını irdeleyen Direniş Kültürleri film programı 11 ve 12 Aralık tarihlerinde Pera Film’de düzenleniyor. Program kapsamında gösterilen “K2 ve Görünmez Uşaklar” ile “Yaşam Bekliyor: Batı Sahra’da Referandum ve Direniş” belgesellerinin yönetmeni Iara Lee, aynı zamanda küresel dayanışmayı savunarak barış ve toplumsal adaletin sağlanmasına yönelik çabaları destekleyen Direniş Kültürleri Ağı’nında kurucu direktörlüğünü yapıyor.

2010 yılında Iara Lee’nin, toplumsal çatışmaların çözümünde yaratıcılığın rolüne eğilen “Direniş Kültürleri” adlı uzun metrajlı belgeseli yayınladı. Filmde ele alınan meselelerle kurduğu bağın bir devamı olarak Brezilyalı yönetmen, Direniş Kültürleri Ağı’nın da temellerini attı. Bu ağ kapsamında film, müzik ve insan hakları alanlarında faaliyetler yürüten bağımsız bir proje olarak toplumsal ve ekonomik adaletsizliğe karşı verilen yaratıcı tepkilerle bu film programı dikkat çekiyor.

Biri çölde biri karda, iki farklı direniş

Tamamı eski hamallardan oluşan ve 2014 yılında Pakistan ile Çin arasındaki sınırda bulunan, ‘Vahşi Dağ” olarak da adlandırılan dünyanın ikinci en yüksek dağı K2’ye başarıyla tırmanan Pakistan’ın ilk resmi tırmanış ekibini takip eden Iara Lee ve ekibi, “K2 ve Görünmez Uşaklar”da, Pakistanlı hamallar ve Nepalli şerpaların gündelik hayatlarını görüntülüyor. Belgesel, nefes kesen bir manzaranın ortasında hamalların her gün gösterdikleri fedakârlıklarla beraber, geçmişte yaşanan trajedilere rağmen bir kez daha K2’ye çıkmayı seçen yerli tırmanıcıların cesaretini gözler önüne sererken yabancı basında sadece çatışma ve mezhep kavgaları ile anılan Pakistan’ın barındırdığı kültürlere ve ulusal geleneklerine yeni bir bakış sunuyor.

Mültecilerin barışçıl direnişi

Iara Lee’nin“ Yaşam Bekliyor: Batı Sahra’da Referandum ve Direniş” belgeselinde İspanyol hükümdarlığının sona ermesinden kırk yıl sonra, bugün, Afrika’da bulunan son sömürge Batı Sahra’daki Fas ordusunun baskıcı işgali ve Cezayir’e sığınan 125 bin mültecinin yaşadıkları zorluklara rağmen yükselen barışçıl direnişi anlatılıyor. Belgeselde, merkezinde gençlerin bulunduğu yeni bir hareketin; insan hakları ihlallerine karşı koymak ve uzun süre önce vaat edilmiş olan özgürlük referandumunu talep etmek için yükselişi ele alınıyor. Filmde, kendi kaderini tayin etme hakkı için mücadele eden bugünün genç nesli yaratıcı ve barışçıl bir direniş ortaya koyuyor.

* Haber görseli olarak kullandığımız görsel, program dahilindeki “Yaşam Bekliyor: Batı Sahra’da Referandum ve Direniş” isimli belgesele ait.

Habersiz kalmayın
Bütenimize abone olun

Kahveli Okur sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et